Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Strejksugen sextett

Företag som sparkar sin personal och tar in bemanningsföretag har uppmärksammats den senaste tiden. Klädkedjan Urban Outfitters och underhållsföretaget EuroMaint Rail är några av de företag som gör sig av med ”fast” personal och tar in bemanningsföretag. I ”bästa” fall erbjuds de uppsagda en anställning i bemainnigsföretag men med en osäkrare tillvaro. Sex fackförbund går idag ut på DN debatt. De tar i så det knakar. Två dagar innan julafton presenterar de en undersökning som visar att en förkrossande majoritet av löntagarna är beredda att strejka mot bemanningsföretagen. Ökad trygghet på arbetsmarknaden är självklart en viktig fråga i avtalsrörelsen. Men är det inte att ta i, att skramla med strejvapnet innan förhandlingar är inledda, två dagar innan julafton?

Annonser

2 kommentarer»

  Erik Andersson wrote @

Hej Leif o God fortsättning
Som alltid trevligt och intressant att läsa din blogg. Egentligen delar jag din uppfattning att det verkar lite kraftigt att skramla eller överhuvudtaget nämna ev strejker,innan ens förhandlingarna startat.Men, kan det vara så att dessa fackförbund upplever hotet från arbetsgivarna och oviljan att delta konstruktivt i de kommande förhandlingarna så stort att de därför tvingas ”skramla ” med strejkvapnet ?
Jag upplever själv att alla arbetsgivare vill utnyttja finanskrisen och att vi har en Borgerlig regering när det nu är dax att förhandla. Därför uppträder arbetsgivarna på detta oansvariga sätt,innan ens förhandlingarna börjat. Mycket oansvarigt agerat från arbetsgivarna.

  leifmettavainio wrote @

God fortsättning Erik. Ja, vi möter en ovanligt miltant arbetsgivarallians som gör allt för att hålla nere rimliga fackliga krav. De sex fackförbunden får bra utdelning i medierna. Vi får hoppas att det också blir så i de kommande förhandlingarna och att arbetsgivarna får backa rejält..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: