Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Borgerlig spricka

En stor spricka finns mellan folkpartiet och moderaterna. De har totalt olika syn vad gäller att lagstifta om könskvotering till näringslivets styrelser. Folkpartiets integrationsminister Nyamko Sabuni fick det ganska hett om öronen i gårdagens debatt i SVT. Nyamko är en stenhård motståndare till lagstiftad kvotering av kvinnor till näringslivets styrelser. Hon gick till hårt angrepp mot sin moderata vänner i regeringen. Snacka om självmål. Moderaterna är precis som socialdemokraterna positiva till en lagstiftad kvotering.

Kvotering finns sedan länge indirekt i facket, inom politiken och i näringslivet. Oftast är det män som väljer män. Det finns också en kvotering som bygger på geografi, ålder och en massa annat. Kvotering är som sagt inget nytt. Nu är det kvinnornas tur. Titta på Norge. Där hände det saker efter en ny lagstiftning. Antalet kvinnor i näringslivets styrelser ökade dramatiskt. Heja Norge!

Annonser

3 kommentarer»

  Tony Englund wrote @

Ja även denna fråga är jag övertygad om att alliansen kommer att hitta en gemensam lösning av. Alliansen hittar gemensamma lösningar medan den rödgröna sörjan bara är överens om 2 frågor. Den ena är att de gärna höjer skatterna och den andra är att de vill få bort Alliansen. I övrigt är de i stort sett inte överens om någonting.
Sen va det gäller kvotering eller inte så är min personliga uppfattning att det inte är ett självaändamål huruvida det är män eller kvinnor som sitter i en styrelse, däremot kompetensen är viktigast. Sen spelar inte könet någon roll överhuvudtaget.

  leifmettavainio wrote @

Jämställdhet går inte att ignorera. Att inte kunna enas i en så så stor fråga som faktiskt berör hela mänskligheten är inget vidare. Att hänvisa till kompetens är ett underbetyg mot kvinnor. Som om det inte skulle finnas tillräckligt många kvinnor..

  Tony Englund wrote @

Spelar absolut ingen roll om en kvinna eller man blir vald. Den som har problem med det har förmodligen problem med jämställdhetstänkandet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: