Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Folkrätten i centrum

Idag var jag på ett knökfullt ABF i Stockholm. Det var folkrättskonferens ”Gaza Internationell Rätt och Ansvar”. Goldstonerapporten,  som handlar om Gaza och Israels militära krig i Gaza som pågick 22 dagar under 2008/2009, var den röda tråden under konferensen.

En kommission tillsattes under april 2009 och leddes av den sydafrikanske domaren och folkrättsjuristen Richard Goldstone. Hina Jilani som också var med i Goldstonekommisionen var på plats på konferensen i Stockholm.

I kriget i Gaza dödades 1 400 palestinier och 13 israeliska soldater. Goldstonerapporten som är skakande läsning handlar om allvarliga brott mot de mäskliga rättigheterna och förmodade krigsförbrytelser. USA hävdar att rapporten är ”ensidig” . EU har en ganska splittrad uppfattning om rapporten och dess innehåll och slutsatser.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: