Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Försoningsplan i Bangkok

Militär och polis bevakar Bangkok.

Jag är i Bangkok och träffar medlemmar och styrelsen för PPFT, Paper and Printing Federation of Thailand.

Bangkok har drabbats hårt av oroligheter och våld. De senaste månaderna har våldet eskalerat och mycket blod har runnit  längs gatorna. 27 personer har dödats och hundratals har skadats i kravallerna. Sedan ett par dagar har det lugnat ned sig i staden. Det finns en försoningsplan mellan UDD, United Front for Democracy against Dictatorship (rödskjortorna) och regeringen. Val kommer att hållas i november.

Igår kväll var rödskjortorna kvar vid sina barrikader, där de sjöng och spelade musik. Polis och militär bevakar stora delar av staden. Många affärer runt om i Bangkok har klappat igen och det är glest mellan turisterna.

De bakomliggande orsakerna till den pågående konflikten är ganska komplicerad. Lite förenklat handlar det om många människors längtan efter demokrati. Gulskjortorna sympatiserar med regeringen och kungen. Rödskjortorna vill ha demokratiska val. Konstitutionen gynnar överklassen och missgynnar fattiga arbetare.  Konflikten handlar till viss del också om monarkins ställning. 

Mitt i allt detta har flera företag inom PPFT:s verksamhetsområde, varav ett multinationellt företag inom förpacknings- och pappersindustrin, sparkat fackligt aktiva. Det är nog inga tillfälligheter. Man passar på och slår till på samma sätt som Naomi Klein beskriver i sin bok  ”Chockdoktrinen”. Ikväll ska jag träffa några av dem som fått sparken.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: