Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Höj ungdomslönerna!

Folkpartiet och M(au)deraterna slåss om högerväljarna. För att råda bot på den höga ungdomsarbetslösheten vill de sänka ungdomars löner. Det är ingen hemlighet eller nyhet att den som idag är ung och oerfaren får börja på en ganska låg lön. Politiker ska inte lägga sig i löne- och avtalsrörelsen. Arbetsmarknadens parter sköter detta bäst utan inblandning.

I måndags tecknade GS nya civil- och förpackningsavtal med motparten Grafiska Företagens Förbund, GFF. Det blev ett ganska bra avtal.  Utfallet av ”ungdomslönerna” blev riktigt bra. Under avtalperioden fram till den 31 januari 2012 får 18-åringar med viss branschvana sina månadslöner höjda med minst 1 316 kronor. Detta är ett resultat efter förhandlingar mellan GS och GFF.

Det lönar sig att vara med i facket. Ungdomarna är framtiden. De vill klara sig själva, skaffa bostad och ha egna resurser att betala sina räkningarna med. Den borgerliga regeringens misslyckade politik ska inte betalas med sänkta löner för ungdomar.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: