Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

101 fackligt aktiva mördade

Foto: ITUC/IFS

Det har blivit allt farligare att engagera sig fackligt. Förra året mördades 101 fackligt aktiva, en ökning med 30 procent jämfört med året innan.

Den globala finanskrisen har lett till en ökad exploatering och rovdrift av arbetstagare runt om i världen. Kvinnor, migrantarbetare och pappers-lösa är extra hårt utsatta. Enligt FN-organet ILO är idag hälften av alla jobb på den globala arbetsmarknaden tillfälliga jobb, där möjligheter att ställa krav på rimliga arbetsvillkor eller protestera mot missförhållanden i jobbet är svårt, farligt eller till och med förbjudet. Det sker en tragisk ökning av övergrepp mot fackliga ledare och aktivister. Solidaritet, stöd och engagemang från omvärlden är därför viktigare än någonsin.

Tiotusentals arbetstagare har utsatts för hot, avsked, övergrepp, sexuella trakasserier, misshandel eller bestraffats med fängelse av det enda skälet att de engagerat sig fackligt eller deltagit i aktioner för att förbättra villkoren på sina arbetsplatser. Att stater och arbetsgivare inte respekterar de mänskliga rättigheterna i arbetslivet utan tillåter dessa kränkningar är djupt upprörande.

Årets rapport om kränkningar av fackliga rättigheter som presenteras runt om i världen idag, ges ut av IFS, Internationella fackliga samorganisationen. IFS har ca 175 miljoner medlemmar i 155 länder.

Fler fakta från årets rapport:
– Colombia var även förra året det i särklass farligaste landet för fackligt arbete. Hela 48 fackligt engagerade personer mördades, varav
fem kvinnor. Guatemala och Honduras kom på andra och tredje plats på denna förfärliga lista, med 16 respektive 12 mord.

– I bland annat Algeriet, Indien, Turkiet, Egypten och Pakistan bestraffades arbetstagare som demonstrerade mot uteblivna löner eller andra försämringar med misshandel, arresteringar och fängslanden. I Bangladesh dödade sex textilarbetare av polis när de strejkade för att få ut sina löner.

– Sverige ett av de 140 länder som omnämns i årets rapport. Skälet är den svenska Arbetsdomstolens utslag i det så kallade Lavalmålet i december 2009. IFS anser att domen innebär en kränkning av föreningsfriheten.

Rapporten finns på engelska, franska, spanska och tyska här.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: