Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Sänkta löner eller ny regering

Mona Sahlin, Wanja Lundy-Wedin och Thomas Östros skriver om alliansregerings politik som går ut på att sänka lönerna:

”Regeringen hävdar att de sätter jobben främst. Men hur är regeringens jobbpolitik tänkt att fungera? Teorin är enkel. Den sänkta a-kassersättningen, införandet av differentierade a-kasseavgifter och lägre inkomstskatter syftar till att pressa lönerna på svensk arbetsmarknad. Med lägre löner är regeringens ambition att arbetsgivarnas efterfrågan på arbetskraft ökar.”

Hela artikeln signerad av Mona Sahlin, Wanja Lundy-Wedin och Thomas Östros hittar du här.

Annonser

1 kommentar»

  ostrogot wrote @

Mona, Wanja och Thomas avslöjar sig.
Om LO-facken förhandlar upp lönerna i den takt som skedde under 1960- och -70talet så vinner dom många medlemmar. Det känns naturligtvis viktigt för löntagare att få fackligt stöd till högre lön, tacka för det!

Enligt Statistiska Centralbyrån var inflationen (penningvärdesförsämringen) mätt på konsumentprisindex 82% under tioårsperioden 1965 till 1975 och 153% under 1975 till 1985. Regeringen tvingades till ett antal devalveringar av kronan för att finansiera löneökningarna. Det har i efterskott sagts att ”Svenska folket unnade sig för mycket förmåner” men sanningen är att det inte var svenska folket, utan en odemokratisk intresseorganisation som orsakade de katastrofala ekonomiska konsekvenserna. Denna intresseorganisation styrde genom sin politiska avdelning Sveriges då största politiska parti.

Inflationen under perioden 2000 till 2010 har varit 15% vilket beror på att till och med LO har insett att de har ett ansvar för Sveriges ekonomi. Som följd har de sett att antalet medlemmar drastiskt sjunkit. De, och deras politiska avdelning (S) ser nu att makten går ifrån dem och de tar tydligen nu beslutet att åter framställa högre lön som ett bättre alternativ än mer köpkraft av de pengar som man får i fickan.
Ja, det är säkert ett bättre alternativ för de som vill öka LO ´s makt, men är det ett vettigt alternativ för Sveriges framtid?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: