Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Goda krafter segrar

Varför är stora delar av USA fortfarande fackföreningsfientligt? Det är en självklarhet att låta människor organisera sig. Häromveckan vann facket i USA en stor seger. Den IKEA ägda fabriken Swedwood i USA har uppmärksammats för att de inte släppt in facket och låtit de anställda organisera sig.

Två års kamp har nu gett resultat. 76 procent av de anställda har röstat ja till att bilda en fackförening. Företaget har tvingats backa.

Internationella kampanjer och påtryckningar från mitt eget fackförbund GS har haft stor betydelse för resultatet. Tack och lov finns det goda krafter som skapar ett tryck och påverkar företag som agerar illa.

Det är ganska enkelt. Jag tror att de flesta människor vill tillhöra och vara med i en gemenskap som är större än de själva. Det kan handla om att få tillhöra en kyrka, en rörelse eller en fackförening. Det har funkat förr, det fungerar nu och det kommer sannolikt att funka långt in i framtiden. Länge leve solidariteten!

DN   SR   DA   BWI   LA Times

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: