Leif Mettävainio

Förespråkar och skriver om internationell solidaritet, hållbar livsstil, rättvisa och en hel del annat. Jag fotograferar en hel del – och ibland, om jag får säga det själv, blir det riktigt bra.

Fackliga nätverk i Burma

Erik Andersson och jag tillsammans med den legendariske politikern U Win Tin i hans hem i Rangoon, Burma.

Min kollega och vän, IF Metallaren Erik Andersson och jag har precis kommit hem från Burma. Vi träffade delar av ledningen för NLD och demokratirörelsen och många modiga fackliga aktivister som riskerar att kastas i fängelse för att de organiserar fackliga nätverk i industrizonerna utanför Burmas huvudstad. Vi besökte arbetare i deras hem som närmast kan beskrivas som slum. De vittnade om vidriga arbetsförhållanden, extremt långa arbetstider och låga löner, 350-400 kronor per månad.

Burmas folk är sedan cirka 50 år tillbaka i tiden avskärmade från omvärlden. En av världens grymmast militärdiktaturer styr landet. Det är förbjudet att diskutera politik och att organisera sig. 

Burmas rättmätiga ledare, ledaren för NLD partiet, Aung San Suu Kyi har förvisso släppts ”fri” från fängelse och den långa husarresten, men på ytan har inga större förändringar i riktning mot demokrati skett. Under vår vistelse i Burma fördes något så ovanligt som samtal mellan Aung San Suu Kyi och regeringen. Kravet från NLD och Aung San Suu Kyi är att alla politiska fångar släpps fria. Först därefter finns det möjligheter till dialog.

Vi träffade som sagt två av de tre mest inflyteserika personerna i demokratirörelsen. Journalisten och politikern U Win Tin, blev frisläppt för knappt tre år sedan efter 19 år i fängelse. Vi besökte U Win Tin (bilden ovan) i hans hem som var mycket spartanskt. Han har valt att bära fängelsekläderna som ”fri” för att visa att Burmas folk är fångar i sitt eget land.

Sveriges regering har möjligheter att kritisera och påverka den burmesiska regeringen genom EU och FN. Tyvärr är Sveriges regering tysta när det gäller Burma. Det hörs inte ett smack fån Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt eller Gunilla Carlsson. Illa!

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: